Canionul 7 Scări este format de culoarul Văii Timișului ce traversează oblic partea centrală a munților Postăvaru și Piatra Mare. Complexul turistic Ezio Resort reprezintă punctul de pornire pe traseul Dâmbu Morii- Canionul 7 Scări – Masivul Piatra Mare. Canionul 7 Scări a început să fie amenajat pentru prima dată între anii 1920-1930. Atunci au fost montate primele scări pentru caaccesul în defileu să fie mai ușor. La începutul anilor ’70 au fost montate pasarele și mai multe scări, iar în 2002 au fost înlocuite toate pasarelele cu unele de metal. În anul 2013, Canionul 7 Scări a fost redeschis, după ce întregul ansamblu a fost complet reabilitat, împreună cu drumul forestier de pe Valea Sipoaia, între Dâmbu Morii și intrarea în canion. Imaginați-vă șapte rupturi de pantă și șapte cascade înșiruite și veți avea în față ochilor imaginea Canionului 7 Scări din munții Piatra Mare. Va fi greu să vedeți însă cu ochii minții frumusețea peisajului, care nu poate fi exprimată în cuvinte.
Biserica Neagră, Brașov
Impozantul monument din centrul Brașovului a fost construit în secolele XIV – XV. Lucrările încep în 1383 și au la bază un proiect în stil gotic, cu mărimi impresionante: 89m lungime, 38m lățime și 42m înălțime. În planul inițial erau prevăzute două turnuri, dar a fost realizat doar unul, cu o înălțime de 65 m. În 1421 când lucrările se apropiau de sfârșit, năvălesc turcii producând pagube serioase construcției. După trecerea pericolului lucrările au fost reluate, edificiul fiind terminat și sfințit în 1477, iar turnul în 1514. În 1542 când orașul a acceptat reforma lui Honterus și sașii au trecut la luteranism, biserica catolică de până atunci s-a transformat în evanghelică. Pe lânga scurtă cronică a Transilvaniei pe anii 1143-1571, figura și lunga listă a donatorilor care au făcut posibilă construirea bisericii. Din păcate inscripțiile au dispărut în incendiul din 1689, după care edificiul devine cunoscut sub numele de „Biserica Neagră”. Biserica se mândrește cu cea mai mare și unică orgă mecanică Buchholz funcțională din sud-estul Europei, având 3993 de tuburi și 76 de registre, care dăruiește momente de neuitat iubitorilor de muzică.
Piața Sfatului, Brașov
Din 1520, acest loc atestat ca târg, numită în documente Markplatz, a fost gazdă a numeroase târguri. Din 1364 era organizat târgul anual cu participare largă, unde ajungeau și negustori de peste hotare. Frumoasele case cu arcade din jurul pieții ar putea povesti multe. În piață cândva a existat Stâlpul infamiei, unde au fost judecate și vrăjitoarele și se aplicau public pedepse corporale vinovaților de diferite fapte. Aici în 1688 a fost decapitat Ștefan Stener, șeful breslei cizmarilor, care s-a împotrivit intrării austriecilor în oraș. Până în 1892 în piață existau și două fântâni. Cea mai impunătoare clădire este Casa Sfatului aflată în centrul pieței, construită în 1420. Primăria de odinioară, astăzi găzduiește Muzeul de istorie. În clădirea din Piața Sfatului nr.16 funcționa prima farmacie a orașului.
Cladirea Sfatului, Brașov
Casa Sfatului, vechea primărie a oraşului, reprezintă cel mai important monument laic al Brașovului. La 23 decembrie 1420, Adunarea Districtului Ţării Bârsei a emis un document în care se stipulează că reprezentanţii breslei blănarilor braşoveni, la fel ca şi înaintaşii lor, au îngăduit „Provinciei Ţării Bârsei” să-şi construiască deasupra bolţii de vânzare a breslei o cameră pentru „acordarea dreptăţii” şi pentru şedinţele Magistratului (Sfatul orăşenesc). Printr-o hotărâre a reprezentanţei oraşului din 26 noiembrie 1902, clădirea urma să fie dărâmată, dar, în urma protestelor comunităţii locale, hotărârea a fost retrasă în anul 1903. În perioada 1909 – 1910 a fost construit acoperişul de formă piramidală, cu ţigle colorate în negru şi galben, acoperiş neschimbat până în prezent. În anul 1950, vechea primărie a devenit muzeu, destinaţie rămasă neschimbată până în zilele noastre. În prezent, în Casa Sfatului funcționează expoziția permanentă a Muzeului Județean de Istorie Brașov și o sală de expoziții temporare.
Turnul Negru, Brașov
Turnul Negru este turnul înalt de 11 metri, turn care a primit în 1995 un acoperiș de sticlă. Construit în secolul XIV, turnul a avut de făcut față unui număr de două incendii cauzate de fulgere. Astăzi, după renovare, turnul este alb. În turn se putea intra pe o poartă amplasată la înălțimea de 2 metri, iar legătura cu cetatea Brașovului se menținea printr-un pod mobil și printr-un tunel subteran. Rolul turnului cu forma să pătratică era acela de a împiedica inamicii să se apropie de zidurile orașului, prevăzut fiind cu două guri de tragere pe fiecare latură. Astăzi, interiorul Turnului Negru este alocat unei expoziții pavilionare a Muzeului Județean de Istorie Brașov, expoziție ce găzduiește artefacte concepute de meșteșugarii din breslele fierarilor, cositorilor sau armurierilor din perioada medievală a Brașovului. Interioarul turnului prevăzut cu galerii dispuse pe trei etaje adăpostește un punct cu expoziții temporare. Nu poate fi pierdut din vedere nici măcar noaptea, pentru că sursele luminoase de la baza turnului transformă construcția intr-o atracție nocturnă prielnică Brașovului. Podul mobil, ca și cale de acces, a dispărut de ceva timp, iar acum se poate ajunge aici printr-un drum de după Ziduri care duce exact la Turnul Negru.
Strada Sforii, Brașov
Străduța îngustă între străzile Cerbului și Poarta Schei a cărei existență este atestată în documentele din secolul XVII a fost un simplu coridor, pentru a ajuta munca pompierilor. Astăzi este o curiozitate a orașului. Cei mai curajoși afirmă că este cea mai îngustă stradă din Europa. Cert este că lătimea ce variază între 111 și 135 cm îi conferă titlul de cea mai îngustă stradă a orașului. Străduța de 80 de metrii este parcursă de toți turiștii care ajung în oraș, este locul de întâlnire a îndrăgostiților și nu în ultimul rând, o temă provocatoare pentru fotografi.
Biserica Bartolomeu, Brașov
Biserica Sf. Bartolomeu este cea mai veche clădire a orașului. A fost construită în secolul XIII și a fost cunoscută și sub denumirea de Biserica celor trei orfane, care conform legendei și-au lăsat tot ce aveau bisericii au și fost înmormântate sub altar. Edificiul cu trei nave cu zidurile masive cu contraforți, înconjurat cu zid de apărare a rezistat atât numeroaselor invazii turcești, și marelui incendiu din 1689, cât și a devastării trupelor lui Vlad Țepeș (1458) și ale lui Gabriel Bathori (1611) . Turnul bisericii a fost reconstruit și înălțat cu un etaj în 1842, după ce s-a prăbușit ca urmare a cutremurului din 1822. Altarul bisericii datează din 1791. De mai bine de 500 de ani, în ultima duminică înaintea zilei de 24.august (ziua Sf. Bartolomeu) se desfășoară pelerinajului la Hramului Sf. Bartolomeu ca o serbare regională unde se întâlnesc comunitățile săsești din Țara Bârsei. Slujba festivă este urmată de dansuri și cântece populare germane acompaniate de fanfară. În 2003, în incinta bisericii s-a deschis un muzeu etnografic cu peste 1500 de obiecte, donate de emigranți, care prezintă o gospodărie tipic săsească cu țesuturi, mobilier, port săsesc, unelte de tâmplarie, de brutărie, etc.
Poarta Ecaterina, Brașov
Poarta Ecaterinei este una dintre cele mai vechi, dar cu siguranță cea mai frumoasă poartă, care și-a păstrat aspectul original până astăzi. A fost numită porta superior, porta corpus Christi sau porta sanctae Katharinae, ultima denumire este folosită și în prezent. Se află chiar lângă Poarta Schei, și a fost timp de câteva secole singura poartă care străpungea zidurile vestice ale cetății. Clădirea pătrată cu patru turnulețe, ca semn al jurisdicției, era prevăzută cu un pod mobil cu lanțuri pentru asigurarea trecerii peste sanțul cu apă, iar în interior erau galerii de lemn amplasate pe mai multe rânduri, pentru apărători. Deasupra intrării apare 1540, dar se pare că a fost construită în 1559, după unele păreri chiar reconstruită în locul unei poți mai vechi – Poarta Sfântului Duh – atestată în 1522 și construită în 1828. Poarta Ecaterina a suferit în urmă incendiilor din 1689 și 1759 și a fost fisurată în cutremurul din 1738. După deschiderea porților de la Târgul cailor (1820) și Schei (1828), Poarta Ecaterinei a fost zidită și folosită drept magazie până în anul 1955. Între anii 1971-1973 a fost restaurată la aspectul ei actual. Deasupra intrării se vede stema orașului, iar lângă poartă, o parte din vechiul zid al orașului.
Palatul Justiției, Brașov
În anul 1900, președintele Tribunalului Regal dl. Georg von Weer a formulat o cerere către comunitatea orașului Brașov pentru atribuirea unui teren de 9450 mp, pe care să se construiască Palatul de Justiție. Cererea a fost aprobată, orașul a perceput o taxă simbolică, cu condiția ca toate construcțiile existente și ridicate ulterior să fie predate cu titlu gratuit publicului brașovean. S-a hotărât construirea Palatului de Justiție, a penitenciarului și a unor ateliere pentru pușcăriași. Lucrările a fost terminate în 1902 în stilul ecleticismului francez. Astăzi aici este sediul Prefecturii și Consiliului Județean, precum și a mai multor instituții.
Prima Școală Românească, Brașov
În anul 1495 și-a deschis porțile Prima Școală Românească, în care venea doar alesul satului, pentru ca la rândul său să învețe tot ce îi trebuia pentru a deveni dascălul, notarul sau preotul satului. Cine venea la școală, aducea o găleată de grâu, un car cu lemne și 4 florini, și studia gramatici, învățătură bizantină, pilde din biblie, dar și filozofia secolului al XVI-lea. Nu lipseau nici învăţăturile filosofice, astfel că acela care venea la Prima Şcoală Românească învăţa citate din Aristotel, Democrit și alți filosofi celebri. Datorită contribuţiei diaconului Coresi, la Prima Şcoală Românească au apărut primele cărți în limba română. În muzeul școlii sunt păstrate tiparnița şi cele 9 exemplare coresiene. De asemenea, în acest loc se mai pot admira cărți ferecate în argint, documente de pe vremea lui Ștefan cel Mare şi un hrisov din 1656.
Castelul Bran, Brașov
Pe vârful unei stânci, ne întâmpină silueta uneia dintre cele mai faimoase fortificații din lume. Castelul Bran, sau, cum le place amatorilor de senzații, Castelul lui Dracula, ridicat aici cu mai bine de 600 de ani în urmă, păstrează și transmite vizitatorilor ceva din mândria cavalerilor care i-au călcat pragul în vremurile sale. Castelul Bran se situează la mai puțîn de 30 km de Brașov, construit pe o stâncă, într-un amplasament cheie din punct de vedere strategic. El adăpostește în acest moment Muzeul Bran, muzeu ce se întinde pe cele patru etaje ale castelului. Aici sunt expuse colecții de ceramică, mobilier, arme și armuri, iar în curtea castelului se află un mic muzeu al satului, cu case tradiționale din regiunea culoarului Rucăr-Bran. Deși a intrat în circuitul și folclorul turistic drept Castelul lui Dracula, se pare că Vlad Țepeș nu a locuit niciodată la castel. Cu toate acestea, legendă pare să fie mai puternică decât realitatea.
Castelul Peleș, Sinaia
Castelul din Valea Peleș reședința de vară a regilor României, a fost construit pe vremea regelui Carol I al României (1866 – 1914) și a devenit unul dintre cele mai importante monumente ale Europei secolului XIX. Având uzină electrică proprie Peleșul a fost primul castel electrificat din Europa. Prin amenajările de după 1900, reședința a fost supraînălțată cu un etaj, de asemenea și turnul principal. În forma sa finală, clădirea cu o suprafață de 3200 mp, are de 160 de camere și peste 30 de băi. În cele 160 de încăperi ale sale, castelul a adăpostit una dintre cele mai importante colecții de tablouri din Europa și o bogată colecție de arme, cu peste 4000 de piese europene și orientale, din secolele XIV-XVII. După abdicarea Regelui Mihai, în 1947, castelul Peleș a intrat în circuitul turistic.
Cetatea Râşnov, Brașov
Una dintre cele mai impresionante şi bine conservate cetăţi din Transilvania este Cetatea Râşnov. Aflată în judeţul Braşov, la 30 km distanţă de reşedinţa de judeţ, această atrage în fiecare an numeroşi turişti, atât români cât şi străini. Alături de cetăţi medievale precum Castelul Corvinilor, Castelul Bran , Cetatea Făgăraş etc. Cetatea Râşnov reprezintă o atracţie turistică ce stârneşte interes, readuce aerul medieval de odinioară şi îi găzduieşte pe iubitorii de istorie şi patrimoniu, dar nu numai. Aflată în oraşul cu acelaşi nume, Cetatea Râşnov este fortificaţia care atrage astăzi numeroşi turişti datorită suprafeţei şi a stilului arhitectonic, însă aşezământul dintre Poiana Braşov şi Munţîi Piatra Craiului oferă mărturii despre evenimente petrecute cu sute de ani în urmă. Prima menţiune a cetăţii datează din anul 1335, cu ocazia unei noi năvăliri a tătarilor când a fost pustiită din nou Ţara Bârsei, în afară de cetatea de pe Tâmpa şi Cetatea Râsnovului care nu au putut fi cucerite. În interiorul cetăţii turiştii pot vizita muzeul de artă feudal în care sunt expuse armuri, arme, galerii, mobilier de epocă, porturi specifice secolului dar şi câteva obiecte mai neobişnuite pentru timpul nostru, dar comune în secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea, cum ar fi: o mască de tortură şi un jug pentru transportarea prizonierilor.