Castelul Bran este unul dintre cele mai impunătoare monumente istorice ale României și se află în Pasul Bran-Rucăr, la aproximativ 30 de kilometri de oraşul Braşov.
Castelul Bran este construit pe o stâncă și adăpostește în prezent muzeul Bran, care se întinde pe cele patru etaje ale castelului.
Cu o istorie de peste 600 de ani, Castelul Bran a fost atestat documentar printr-un act emis la data de 19 noiembrie 1377 de către regele Ungariei, Ludovic I de Anjou. Prin acest document, braşovenii primeau vestea privilegiului de a construi o cetate de piatră la Bran.
Legendele săseşti susţin că ordinul cavalerilor teutoni este cel care ar fi construit cetatea Branului la începutul secolului al XIII-lea, în scurta perioadă când au stăpânit Ţara Bârsei (1211 – 1225).
Cetatea a avut ca și scop și controlul celei mai importante intrări în Transilvania care se numea Drumul Banului sau Drumul Regal. În Evul Mediu, garnizoana cetăţii asigura protecţia vămii regale, mutată odată cu ridicarea fortificaţiei de la Rucăr la Bran. Dintre vămile Transilvaniei, vama Branului aducea regelui cele mai mari încasări.
În ierarhia feudală transilvăneană, castelanul de Bran a ajuns să ocupe un rang important în timpul domniei lui Matei Corvin (1458- 1490), fiind numit şi locţiitor al comitelui secuilor, pentru că în perioada 1493- 1495 să ocupe funcţia de vice-voievod.
Pentru o perioadă foarte scurtă (1412 – 1418), Castelul Bran a fost stăpânit de domnitorul Ţării Româneşti, Mircea cel Bătrân.
Braşovenii, cei care în fapt au ridicat cetatea Bran, au fost primii interesaţi în apărarea eficientă a trecătorii pentru siguranţa traficului comercial şi, nu în ultimul rând, în eliminarea abuzurilor castelanilor regali şi ale vameşilor. Pentru rezolvarea acestor probleme, soluţia cea mai sigură era trecerea cetăţii sub controlul unui castelan numit de ei.
„În 1498, Braşovul, unul dintre cele mai bogate oraşe transilvănene, profită de secătuirea vistieriei regelui Vladislav al II-lea Iagello şi obţine în schimbul unui împrumut, amanetarea pe 10 ani a cetăţii şi domeniului Bran, cu condiţia ca braşovenii «să conserve cetatea totdeauna cu credinţă, prin propriile mijloace şi cheltuieli, s-o întărească şi s-o fortifice cât se va putea mai bine». În aceeaşi perioadă, braşovenii reuşesc să primească în arendare şi vama Branului“.
Stăpânirea Braşovului asupra Branului s-a prelugit şi după cucerirea regatului ungar de către otomani, printr-o serie de înţelegeri încheiate cu principii Transilvaniei. Mai mult, în 1651, braşovenii au obţinut dreptul de proprietate, printr-un contract de vânzare-cumpărare încheiat cu principele Transilvaniei, Gheorghe Rakoczi al ÎI-lea.
Astăzi, într-una dintre camerele castelului, a fost amenajată și o cameră “Bram Stoker”, unde este prezentată Legenda lui Vlad Țepeș (cunoscut și ca Vlad Dracul), precum și a mitului lui Dracula.
Dracula, personajul romanului cu acelaşi nume scris la sfârsit de veac XIX de irlandezul Bram Stoker, este un conte transilvan, stăpân al unui castel ridicat undeva pe vârf de stâncă înaltă, de unde străjuie valea râului şerpuind prin Principatul Transilvaniei. El este adesea confundat cu Vlad Tepeş, prinţul valah, domn peste castel, din Principatul Valahia. Cum Castelul Bran este singurul din Transilvania care corespunde descrierii lui Bram Stoker, lumea întreagă se referă la el ca fiind Castelul lui Dracula. Bram Stoker nu a vizitat niciodată România. În descrierea imaginarului Castel al lui Dracula el pleacă de la o prezentare a Castelului Bran disponibilă în Anglia sfârşitului de secol XIX. Într-adevăr, castelul, aşa cum apare el în gravură tipărită în prima ediţie a romanului “Dracula”, seamănă izbitor de bine cu Castelul Bran, și numai cu acesta. De altfel, se bănuieşte că pentru a descrie plăsmuitul Castel al lui Dracula, Stoker a folosit ilustraţia Castelului Bran din lucrarea lui Charles Boner „Transylvania: Its Product and Its People”.
Dracula, aşa cum este el perceput astăzi, reprezintă un personaj fictiv. Numele lui derivă din porecla dată lui Vlad Ţepeş, domnitor al Ţării Româneşti între 1456-1462 şi în anul 1467, pe care din motive politice, istoricii vremii îl descriu că un despot nemilos şi însetat de sânge.
Echipa Ezio îți recomandă să descoperi chiar tu istoria și misterele legendarului castel, într.-o vizită la Brașov și să te lași impresionat de frumusețea neasemuită a acestuia.